Меню сайту

Реклама факультету

Наші проекти





Категорії розділу
Монографії [0]
Наукові статті викладачів [0]
Навчально-методичні матеріали [0]
Доповіді студентів [0]
Фестивалі [1]
=Здесь есть кино= [2]
Майстер-класи [0]
Новини та оголошення [9]

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Інформація
Головна » 2010 » Вересень » 28 » Трошки з історії...
22:06
Трошки з історії...
Майже кожен день ми проходимо по цій вулиці. Майже кожен день нас оточують неймовірні будівлі, які сховали у своїх стінах історію. А ви колись замислювались: що тут було раніше? Чи замислювались ви над життям іншого часу, яке царювало тут із самого заснування Харкова? 
Вул. Червоножовтнева... Чи знайома вам ця назва? А такі, як вул. Різдвяна, або вул. Конторська? Насправді, це все одна територія, обмежана будинками та відокремлена дорогами, але у різні часи вона мала зовсім різні назви. І навіть „ім’я” цієї вулиці може розповісти нам щось цікаве. 
Вул. (зараз) Червоножовтнева з’явилась одною із перших у західному районі старого Харкова. Тоді вона отримала назву – Різдвяна, бо як раз у ті часи на ній стояла Різдвяна церква. Ліворуч (якщо дивитись від початку вулиці) знаходились маленькі домівки, які утопали у вишневих садках. Між окремими садибами тягнулись провулки до ріки. Через річку були протянуті мостки. І за кожен прохід по ним будівельники-арендатори брали плату. Але після 1872 року мостки прейшли у власніть міста, і прохід став вільний. Праворуч вулиця була рідко застроєна. 
Біля вул. Ярославській (зараз) Різдвяна обривалась, і далі простягалась сіноксна левада, а за ній знаходилась Гончаровська слобода. Та на початку ХІХ ст. вул. Різдвяна злилась з цією слободою.
У тридцятих роках ХІХ ст. На вулиці з’явилось декілька невеликих промислових підприємств. Наприклад Горільчаний завод. При ньому знаходилась контора винного окупу, після чого вулиця отримала назву Конторська. А Різдвяну назву отримав провулок (зараз вул. Енгельса).
У сорокових роках на прехресті Конторської та Різдвяної існував пансіон „Німця” – навчальний заклад, відомий місту жорсткою паличною дисципліною.
З п’ятидесятих років по сімдесяті на вулиці відкрився ще ряд підприємств. У 1870 році був побудован чавуноливарний завод. А у 1873 році збудована кондитерська фабрика Кромського. У 1902 році тут відкрили поштово-телеграфну контору. 
Робітники чавуноливарного заваду брали активну участь у першій російській революції, у защиті барикад та грудневому озброєнному виступу пролетаріату Харкова.
У 1917 році на заводі знаходився районний комітет партії та штаб Червоної гвардії Холодногірського району. У 1922 році завод отримав назву „Червоний Жовтень” а потім вул. Конторська стала вул. Червоножовтневою. 
Під час Великої Відчизняної Війни вулиця дуже постраждала. Завод „Червоний Жовтень” був майже зруйнован. Але робітники потім все ж відновило його. І випуск продукціїї був кращий, ніж у довоєнні часи. 
Зараз ми майже кожен день проходимо по цій вулиці. І там, де раніш маленькі домівки утопали у вишневих садках, знаходиться корпус Харківської державної академії культури, факультет кіно-, теле-мистецтво...

Автор Ахмедшина Ірина
Прикріплення: Картинка 1
Категорія: Новини та оголошення | Переглядів: 618 | Додав: b12 | Теги: вул. Червоножовтнева | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук

Календар
«  Вересень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Архів записів

Друзі сайту

Зв'язок з адміном